آیا ایدز واگیر دارد؟ بررسی جامع و تخصصی!

959
آیا ایدز واگیر دارد؟

بحث بر سر مسری بودن بیماری ایدز همیشه داغ بوده است. افراد جامعه به دنبال یک بررسی جامع برای آگاهی از راه های انتقال ویروس اچ آی وی هستند. دانستن راه های انتقال بیماری ایدز گامی موفقیت آمیز در پیشگیری از ابتلای افراد به این بیماری است. امروز در این مطلب قصد داریم پاسخی جامع و تخصصی به سوال آیا ایدز واگیر دارد، بدهیم. اگر به سلامت خود و دیگر افراد جامعه اهمیت می دهید، خواندن این مطلب از موسسه خیریه چترا یعنی آیا ایدز واگیر دارد را از دست ندهید!

آیا ایدز واگیر دارد؟ بررسی جامع و تخصصی!

HIV چگونه دریافت یا منتقل می شود؟

آیا ایدز واگیر دارد ؟ پزشکان معتقدند ایدز واگیر دارد، اما فقط از راه های مشخصی منتقل می شود. اگر چه بسیاری از افراد ویروس اچ آی وی را به ویروس سرماخوردگی تشبیه می کنند اما راه های انتقال ایدز کمی پیچیده تر از سرماخوردگی است. تنها را انتقال این ویروس، تماس مستقیم با مایعات خاصی از بدن یک فرد مبتلا به HIV که دارای بار ویروسی قابل تشخیص است منجر به دریافت HIV می شود. این مایعات عبارتند از:

  • خون
  • منی و مایع قبل از منی
  • مایعات رکتوم
  • مایعات واژن
  • شیر مادر

برای انتقال، اچ‌ آی‌ وی موجود در این مایعات، از طریق غشای مخاطی (که در رکتوم، واژن، دهان یا نوک آلت تناسلی وجود دارد)، از طریق بریدگی ‌ها، زخم‌ های باز و غشای مخاطی وارد جریان خون فردی که HIV ندارد می شود. راه دیگر، تزریق مستقیم از سوزن یا سرنگ آلوده به این ویروس است. بنابراین در پاسخ به اینکه آیا ایدز واگیر دارد؟ می توان گفت بله اما نه از هر راهی!

افراد مبتلا به HIV که داروهای خود را طبق تجویز پزشک مصرف می کنند می توانند زندگی طولانی و سالمی داشته باشند. این افراد ویروس اچ آی وی را از طریق رابطه جنسی به شرکای خود منتقل نمی کنند.

امروزه با پیشرفت علم می توان با کمک کلینیک ایدز به بیماران آلوده به ایدز کمک زیادی کرد تا بهتر با این بیماری مقابله کنند. موسسه خیریه چترا در این راه می توانند به شما کمک کند.

ایدز چگونه از فردی به فرد دیگر منتقل می شود؟

اچ آی وی تنها از طریق فعالیت های خاص قابل انتقال است. رایج ترین راه های انتقال این ویروس عبارتند از:

-داشتن رابطه جنسی واژینال یا مقعدی با فردی که HIV دارد بدون استفاده از کاندوم به روش صحیح، اولین راه انتقال ویروس است. جالب است بدانید، رابطه مقعدی از رابطه جنسی واژینال برای انتقال HIV خطرناک تر است.

کلینیک ایدز چترا
ادامه مطلب

-به اشتراک گذاشتن تجهیزات تزریقی مواد مخدر، مانند سوزن، سرنگ، یا سایر تجهیزات تزریق مواد مخدر با فردی که HIV دارد یکی دیگر از راه هاست. زیرا ممکن است این ابزارها دارای خون باشند، و خون می تواند حامل HIV باشد. افرادی که هورمون‌ ها، سیلیکون‌ ها یا استروئیدها را تزریق می‌ کنند نیز می‌ت وانند با استفاده از سوزن‌ ها، سرنگ ‌ها و یا سایر تجهیزات تزریقی HIV را دریافت یا منتقل کنند.

راه های دیگر برای انتقال ویروس

مواردی که در بخش قبل مطالعه کردید راه های حتمی برای ابتلا به بیماری ایدز هستند. این ویروس از راه های دیگری نیز امکان انتقال دارد که زیاد رایج نیستند اما با این حال دانش آن ها برای اینکه بدانیم آیا ایدز واگیر دارد ضروری است.

یک فرد HIV مثبت می تواند HIV را در دوران بارداری، تولد یا شیردهی به نوزاد خود منتقل کند. با این حال، استفاده از داروهای HIV و سایر استراتژی ها به کاهش خطر انتقال HIV در دوران بارداری کمک کرده است.  قرار گرفتن در معرض اچ آی وی از طریق ضربه سوزن یا وسایل تیز هم یکی دیگر از راه های انتقال است. کارکنان مراقبت های بهداشتی  در معرض ابتلا با این روش خواهند بود.

موارد بسیار نادر برای دریافت و انتقال بیماری ایدز

مواردی که در این بخش مطالعه می کنید، بسیار نادر هستند اما احتمال انتقال ویروس از این راه ها نیز ممکن است. این راه ها عبارتند از:

داشتن رابطه جنسی دهانی

رابطه جنسی دهانی خطری برای ابتلا یا انتقال HIV ندارد. از لحاظ تئوری، این امکان وجود دارد که یک مرد HIV مثبت در حین رابطه جنسی دهانی در دهان شریک زندگی خود انزال کند. عواملی که ممکن است خطر انتقال HIV از طریق رابطه جنسی دهانی را افزایش دهند، زخم های دهان، خونریزی لثه، زخم های تناسلی و وجود سایر بیماری های مقاربتی هستند. با این حال، احتمال ابتلا در این روش بسیار کمتر از رابطه جنسی مقعدی یا واژینال است.

دریافت خون، فرآورده های خونی یا پیوند بافت آلوده به HIV

این روزها به دلیل آزمایش ‌های دقیق خون در دنیا، احتمال انتقال بیماری ایدز از طریق اندام‌ ها و بافت‌ های اهدایی، بسیار ناچیز است. از طرف دیگر، انتقال از طریق اهدای خون نیز غیرممکن است زیرا مراحل جمع آوری خون بسیار منظم و ایمن هستند.

عمل تغییر جنسیت چگونه و در چند مرحله انجام می شود؟
ادامه مطلب

گاز گرفته شدن توسط فرد مبتلا به HIV

این انتقال نادر می تواند از طریق تماس پوست پاره شده با غشاهای مخاطی، خون یا مایعات بدن فرد مبتلا به HIV رخ دهد. اگر پوست شکافته نشود، خطر انتقال وجود ندارد. هیچ مورد مستندی از انتقال HIV از طریق آب دهان وجود ندارد زیرا HIV از طریق بزاق منتقل نمی شود.

بوسیدن عمیق و با دهان باز

اگر هر دو طرف زخم یا خونریزی لثه داشته باشند و خون فرد HIV مثبت وارد جریان خون شریک HIV منفی شود. اما به طور کلی HIV از طریق بزاق منتقل نمی شود.

خوردن غذایی که توسط فرد مبتلا به HIV از قبل جویده شده است

 تنها موارد شناخته شده با این روش در میان نوزادان هستند. در این روش، انتقال اچ‌ آی ‌وی زمانی رخ می ‌دهد که خون از دهان یک شخص با HIV مثبت، هنگام جویدن با غذا مخلوط شود و نوزاد آن را بخورد. با این حال، با مصرف مواد غذایی که توسط فرد مبتلا به HIV استفاده می شود، نمی توان به اچ آی وی مبتلا شد.

حال که به طور کامل متوجه شدید که آیا ایدز واگیر دارد یا خیر، بیایید به سراغ بررسی دیگر نکات مرتبط با این موضوع برویم.

آیا بار ویروسی HIV بر ابتلا یا انتقال HIV تأثیر می گذارد؟

بار ویروسی، مقدار HIV در خون فردی است که HIV دارد. اگر داروها طبق تجویز پزشک مصرف شود، بار ویروسی HIV فرد را تا سطح بسیار پایین کاهش می یابد. در نتیجه سیستم ایمنی بدن فرد دوباره به کار می افتد و از ابتلا به  بیماری جلوگیری می کند. به این حالت سرکوب ویروسی گفته می شود و با داشتن کمتر از 200 نسخه HIV در هر میلی لیتر خون تعریف می شود.

داروی HIV همچنین می‌تواند بار ویروسی را به قدری کم کند که آزمایش استاندارد آزمایشگاهی نتواند آن را تشخیص دهد. به این حالت داشتن بار ویروسی در سطح غیر قابل شناسایی گفته می شود. تقریباً هرکسی که داروی HIV را طبق تجویز مصرف می ‌کند، معمولاً ظرف 6 ماه پس از شروع درمان، به یک بار ویروسی غیرقابل تشخیص دست می ‌یابد.

همان طور که در بالا ذکر شد، افراد مبتلا به HIV که داروهای HIV را منظم مصرف می کنند، می ‌توانند زندگی طولانی و سالمی داشته باشند و اچ ‌آی ‌وی را از طریق رابطه جنسی به همسران خود منتقل نخواهند کرد.

توضیح دادن ترنس بودن یا تراجنسیتی به کودکان
ادامه مطلب

آیا ایدز واگیر دارد؟ بررسی جامع و تخصصی!

اچ آی وی چگونه منتقل نمی شود؟

تا به این بخش از مطلب راه های انتقال ویروس اچ آی وی را معرفی کردیم. برای روشن تر شدن موضوع و برخورد بهتر با این افراد لازم است راه هایی ک انتقال از طریق آن ها اتفاق نمی افتد را نیز بررسی کنیم. لیست زیر این راه ها را نشان می دهد:

  • هوا یا آب
  • پشه ها، کنه ها و سایر حشرات
  • بزاق، اشک، عرق، مدفوع یا ادراری که با خون فرد مبتلا به HIV مخلوط نشده باشد.
  • دست دادن، در آغوش گرفتن، توالت مشترک، اشتراک ظروف و لیوان های نوشیدنی
  • فواره های آبخوری
  • فعالیت های جنسی که شامل تبادل مایعات بدن نمی شود (مثلاً لمس کردن).
  • اهدای خون

اچ آی وی نمی تواند از طریق پوست سالم و بریده نشده منتقل شود.

چگونه به ایدز مبتلا می شوید؟

ایدز پیشرفته ترین مرحله عفونت HIV است. اگر فردی مبتلا به اچ‌ آی‌ وی بوده و تحت درمان HIV نباشد، این ویروس سیستم ایمنی بدن را ضعیف می ‌کند و بیماری به سمت ایدز پیشرفت می‌ کند. افراد مبتلا به ایدز آنقدر سیستم ایمنی بدنشان آسیب دیده است که به تعدادی بیماری شدیدتر مبتلا می شوند که به آنها عفونت های فرصت طلب می گویند.

با این حال، به لطف درمان های موثر امروزی، اکثر افراد مبتلا به HIV در دنیا، ایدز ندارند. افراد مبتلا به HIV که داروهای HIV را طبق تجویز مصرف می‌ کنند و بار ویروسی غیرقابل شناسایی دارند، می ‌توانند سالم بمانند و به سمت ایدز پیشرفت نخواهند کرد.

چگونه به ایدز مبتلا می شوید؟ - آیا ایدز واگیر دارد

جمع بندی در مورد آیا ایدز واگیر دارد

ایدز یکی از کشنده ترین بیماری های انسان است. آخرین مرحله از ویروس اچ آی وی ابتلا به بیماری ایدز است که به موجب آن زندگی فرد به پایان می رسد. طی سالیان اخیر به لطف پیشرفت علم، پزشکان تا حد قابل توجهی از پیشرفت ویروس HIV به سمت ایدز جلوگیری کرده اند. در این مطلب آنچه که بدان پرداخته شد، راه های ابتلا به ویروس اچ آی وی بود. اما آیا ایدز واگیر دارد ؟ اگر ویروس HIV به بدن شما وارد شود، به ایدز مبتلا نخواهید شد. اما با این حال باید مراقبت های صحیحی برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس داشته باشید.

منبع

دیدگاه کاربران

ارسال
هنوز نظری ثبت نشده است
اولین نفری باشید که نظرتان را ثبت می‌کنید

مقالات مرتبط

طراحی و توسعه توسط کاسبی

درحال آپلود

0%